Ervaar levende historie!

Historie en links

Deze website is een ode aan de Victoriaans tijd, die van 1837 tot 1901 heeft geduurd. Het was een tijd waarbij veel veranderingen werden doorgevoerd en in heel Europa en de commonweatlh landen heeft dit veel teweeg gebracht.

Koningin Victoria regeerde vanaf haar 19e jaar van 1837 tot 1901 over Engeland en heeft voor ongekende welvaart gezorgd. Ze trouwde op haar 21e met Prins Albert van Saxe-Coburg en Gotha. 

 

Zij  heeft er o.a. voor gezorgd dat kinderarbeid en vrouwenarbeid in de mijnen verboden werd en dat werkdagen max. 10 uur mochten duren. Engeland, net als Nederland, leefde van de grondstoffen van haar koloniën en dit bracht grote welvaart met zich mee. Engeland liep voorop met de industriële revolutie die al begon tijdens de regering van George 3e en was hierdoor in staat om sneller te produceren en de producten te vervoeren dan ooit tevoren. 

De stoomtrein deed zijn intrede in 1825 en afgelegen dorpen en steden werden verenigd en reizen per trein werd voor iedereen toegankelijk. 

Het Engelse platteland veranderde voorgoed door de komst van de stoommachines. Helaas zaten de grootgrondbezitters stevig in het zadel en werden opstandelingen verbannen per schip naar de verre kolonieën zoals Australië en de VS.

Armoede was overheersend en scholing voor arme kinderen  schaars. Ook in Ierland en Nederland was dit het geval en het zou nog lang duren voordat er verlichting kwam. Schuldenaren werden gevangen gezet en pas als je familie je schulden konden betalen kwam je weer vrij.
Er zijn talloze boeken geschreven over het leven van families uit deze tijd en o.a. Charles Dickens heeft dit onrecht aangekaart temeer omdat zijn vader ook schuldenaar was.

De telegraaf bood emigranten een mogelijkheid om voor het eerst snel contact te houden met hun thuisland, in 1879 werd de eerste transatlantische kabel gelegd.

D.m.v. wetswijzigingen na demonstraties van vakbonden kwamen er betere tijden voor de fabrieksarbeiders en scholing voor de armste kinderen door hervormer Thomas Guthrie vanaf 1870. Robet Owen was een voorloper en liet een modeldorp bouwen met adekwate huizing en scholing.

De Krimoorlog en Opiumoorlogen brachten veel gewonden met zich mee. Florence Nightingale was de eerste die met een groep verpleegsters deze mensen verzorging en aandacht gaf. 
 
Ook de medische wetenschap bracht verlichting door het gebruik van chloroform bij operaties en het gebruik van ontsmettingsmiddelen in de operatiekamers.

Het bewind van Victoria was alleen mogelijk door de toewijding van haar volk en andere Europese leiders hadden een groot ontzag voor haar. Haar zoon Edward betrad de troon pas
toen hij 60 jaar oud was. 

Citaat uit het prachtige boek: Die Goede oude Tyd van Anton Pieck en Leonhard Huizinga:


Het is niet moeilijk maar wel bijna ongelofelijk wanneer men zich voorstelt hoe een mens uit de 19e eeuw gereageerd zou hebben wanneer men hem had voorspeld wat een volgend eeuw zou bereiken. De automobilist die woedend op zoekt naar een plaats om te parkeren? De zakenman of de toerist die even naar Amerika of het Verre Oosten vliegt? De kosmonaut die naar de maan wordt gelanceerd en vandaar televisiebeelden terugzendt naar de aarde? De sinistere paddestoel van de atoombom die als een apocalyptische dreiging boven deze arme wereld hangt? De fabricage van automatische apparaten met een ingebouwde opzettelijk verkorte levensduur?.. enz. En daarom, terug naar de 19e eeuw, die ons dit overigens allemaal heeft bezorgd, terug naar de tijd van de postkoets en de trekschuit toen de mens nog rust kende en juist daarom naar de nieuwe tijd haakte.

Links naar andere websites:

*
Wikipedia over koningin Victoria, klik
hier 

* Absolute facts over Koningin Victoria, klik
hier

* Voor artikelen en magazines van de Victoriaanse tijd kunt u terecht bij Moira Allen,die dit ook digitaal kan versturen, website is in het Engels.
www.mostlyvictorian.com

 * Voor het digitaal Engelstalig magazine Victoriana met vele artikelen over de Victoriaanse tijd van huizen tot mode en van tuinen tot recepten kunt u terecht op: www.victoriana.com

* voor interessante artikelen in het Engels over de Victoriaanse tijd: www.victorianweb.org