Ervaar levende historie!

Recepten

Heeft u recepten uit deze tijd, stuur ze in via de e-mail, graag met foto van het resultaat!
1. Vegetarische oogsttaart
2. De traditonele Kerstpudding
3. Engelse scones
4. Mincemeat
5. Victorian sponge cake
6. Lemon curd pie
7. Manchester pudding    
                                               

8. Victorian sandwiches


1. Vegetarische oogsttaart


Nodig voor het deeg: 100 gr. witte bloem,100 gram zelfreizend bakmeel, puntje zout, 1/2 theelepel mosterd, 100 gr. boter of margarine, 100 gr. geraspte oude kaas, klein beetje koud water.
Nodig voor de vulling: 1 grote ui, 1 aardappel, 1 winterpeen, 1 sellerie, 1 rode biet, 2 kleine courgettes of 1 grote, handje sperciebonen of haricots verts, 50 gr. bevroren ertwen, 1 of 2 tomaten, evt. bloemkoolroosjes, evt. halve pompoen, 200 ml. groentebouillon, 1 theelepel gist, wat gedroogde kruiden,  1 eet/lepel maizena.
Hoe te maken: voeg de ingrediënten voor het deeg bij elkaar met
als laatste de kaas en maak het tot een ronde bal.
Snij en was de groenten, kook het op een laag pitje in de bouillon voor 5 minuten. Meng de gist en kruiden en voeg de maizena toe. Schenk de groeten met saus in een ingevette diepe schaal. Bedek met het deeg, laat het er iets overheen hangen en maak een opening in het midden voor de stoom. Bak in een hete oven op 190 C (heteluchtoven C 170 C) voor 45-60 minuten totdat het deeg mooi gerezen is.










2. De traditonele Kerstpudding







De traditionele Engelse kerstpudding dient één tot twee weken
voor Kerstmis al te worden voorbereid, maar er zijn ook mensen
die zes weken voor kerst beginnen. Dit doet geen afbreuk aan de smaak. Dit is een recept voor een vorm van 1,5 liter.


Ingrediënten:
75 gram oud wit brood (brood dat je oud maakt door het in de 
oven met open deur te drogen)
25 gram bloem
50 gram kalfsniervet of margarine
2 goudreinetten, geschild en gesnipperd
70 gram basterdsuiker
50 gram witte rozijnen
50 gram blauwe rozijnen (of 100 gram van een soort)
50 gram krenten
50 gram gember gesnipperd (dit mag verse gember zijn, maar ook gember uit een potje)
30 gram sucade, gesnipperd
50 gram amandelen, gemalen of amandel snippers
de geraspte schil van een citroen
de geraspte schil van een sinaasappel
halve theelepel gemberpoeder
1 theelepel piment (allspice)
halve theelepel zout
1 losgeklopt ei
3 eetlepels bier
3 eetlepels cognac
6 eetlepels rum
3 eetlepels gemberstroop
boter
paneermeel
poedersuiker 



Bereiding:

Verkruimel het brood en zeef het samen met de bloem boven een kom. Leg het vet of de margarine erop en snijd het met twee messen klein tot het kruimelig is. Voeg appelsnippers, basterd/suiker, rozijnen, krenten, gember, sukade, amandelen, citroenschil, sinaasappelschil, gemberpoeder, piment en zout toe
en schep het geheel goed door elkaar. Voeg vervolgens ei, bier, cognac, 3 eetlepels rum en gemberstroop toe. Roer zeer goed
door en doe het deeg in een grote goed sluitende koelkastdoos.
Zet de doos tot 1 dag voor gebruik in de koelkast om de smaak
in te laten trekken. Schep het mengsel om de paar dagen om.

Neem het deeg op de middag voor kerstavond uit de koelkast en laat het
op kamertemperatuur komen. Besmeer een tulbandvorm waar u een pannedeksel op kunt zetten, of Pofferttrommel (tulbandvorm met deksel) dik met boter en bestooi hem met paneermeel. Breng
in een grote pan,
waar de Pofferttrommel of de afgedekte tulbandvorm makkelijk in past een flinke bodem water aan de kook. Doe het deeg in de vorm en druk het aan. Sluit de vorm af met het beboterde deksel. Plaats de vorm in het kokende water. Houd het water gedurende 3 uur zachtjes kokend en controleer regelmatig of met nieuw kokend water dient te worden bijgevuld.

Neem de vorm uit de pan. Houd hem even in een bak met koud water en stort de pudding op een voorverwarmde ronde schaal. Zeef er dik poedersuiker over en sprenkel hierover de resterende rum. Steek de rum aan en breng de pudding brandend binnen!

3. Engelse scones

Echte, van oorsprong schotse scones kunnen niet ontbreken op een feestelijk ontbijt of brunch. Maar je kan ze ook meenemen op een picknick. Je kan ze een halve dag van tevoren maken.



Ingredienten:

250 gr. zelfreizend bakmeel,
2,5 theelepel bapoeder, 
puntje zout,
50 gr. boter,
1 zakje vanillesuiker,
2 eetlepels suiker en
3/4 dl. melk, 
1 ei,
clotted cream of slagroom 
frambozenjam  


Benodigdheden: u
itsteekvormpje van 6 cm

Bereiding:

 

    1. Verwarm de oven voor op 225 °C of gasovenstand 5. Bekleed
    2. het bakblik met het  bakpapier. Zeef het bakmeel met bak-
    3. poeder en zout boven een kom. Voeg de vanillesuiker en
    4. suiker toe. Snijd  de boter met 2 messen door bloem in kleine stukjes.
    5. Klop het ei met melk los, bewaar een halve eetlepel, schenk
    6. de rest bij het bloemmengsel en kneed het geheel tot een samenhangende bal.
    7. Rol het deeg tot lap van ca. 2 1/2 cm dik uit. Steek uit het
    8. deeg  8 rondjes, leg de rondjes op het bakblik  en bestrijk
    9. met de rest van de melk.

    Bak de scones in midden van oven in ca. 10 minuten licht-
    bruin. Laat de scones uit oven even op een rooster afkoelen.  

    Serveren:
    Serveer de scones met jam en clotted cream (indien voorradig) of slagroom.

    4. Mincemeat


    Dit vegetarisch bijgerecht is een aanrader bij wildgerechten, kerstcake en bijvoorbeeld een hartige pie. 

    Mincemeat
       
    • Ingrediënten:

      2 medium appels, niet geschild, in kwarten gesneden
          en klokhuis verwijderd,
               275 g gesmolten boter of plantaardig vet,
               1 1/4 kop krenten,
               1 1/4 kop rozijnen,
               1 1/4 kop blanke rozijnen,
               1 1/4 kop sukade,
               1/4 kop blanke amandelen,
               1 kop bruine basterdsuiker,
               1/4 theelepel zout,
               1/2 theelepel gemalen nootmuskaat,
                2 eetlepels brandy of whiskey of citroensap,
               1 kop = 250 ml 

      Bereiding:

      Doe appels, gedroogd fruit, sukade en amandelen door de blender of hak zeer fijn. Voeg suiker, zout, nootmuskaat en brandy toe. Meng goed door. Lepel in gesteriliseerde potten en sluit af. Indien citroensap wordt gebruikt, dan in de koelkast bewaren. Genoeg voor 6 koppen Mincemeat. 

    • 5. Victorian sponge cake

    • Ingrediënten:          
      • 180 gram zelfrijzend bakmeel
      • 180 gram roomboter
      • 180 gram kristalsuiker
      • 3 eieren
      • 1 theelepel vanille-extract
      • 4 eetlepels aardbeienjam
      • 2 eetlepels poedersuiker 
                      
      • U kunt ook een kant en klare cakemix gebruiken.

    Verwarm de oven voor op 180°C

    1. Klop de boter met de suiker tot het een zachte massa is. 3379324550_4bab8647211
    2. Voeg beetje bij beetje de losgeklopte eieren toe aan het suikermengsel. 3378515543_f524eaec5e1
    3. Voeg de vanille toe.
    4. Zeef de bloem bij het mengsel en spatel door elkaar. Hoe
      minder je roert, hoe luchtiger je cake zal zijn. Zorg dus dat je niet te lang roert.
    5. Schep de mix in een 18cm taartvorm die je belegd hebt met bakpapier (of ingevet hebt). 3379332564_93bfd59be01
    6. Bak de cake voor 30 minuten als je de cake in één keer bakt.
      Als je de helften één voor één bakt, halveer dan de baktijd.
      De bovenkant moet goudbruin zijn. Laat de cake afkoelen. 3379245456_a009ab859a1
      Snijd de cake met een groot, scherp mes doormidden. Snijd
      een eventuele bolling van één helft af.
      3379244848_008193760f1
    7. Schep de jam op de bodem en verspreid over het oppervlak. Laat de randen vrij, die worden vanzelf opgevuld door het gewicht van de andere helft die bovenop de jam drukt. 3378517431_a4374c197f
    8. Leg de andere helft bovenop de cake.
    9. Bestrooi met poedersuiker en snijd in stukken.


    Smullen maar!

    6. Lemon Curd Pie

    Ingredienten:

    Taart voor 6 personen

    • 150 gr. cafè noir koekjes
    • 75 gr. boter
    • 250 ml. slagroom
    • 2 eetl. fijne kristal suiker
    • 3 blaadjes gelatine
    • 3 eetl. lemon curd


     Opmerking: indien u geen koekjes wilt gebruiken, kunt u ook 400 gram zelfrijzend bakmeel gebruiken.

     Bereidingswijze

    1. Maal de koekjes fijn. Smelt de boter en roer er de koekkruimels door. Verdeel dit over de bodem van een taartvorm van 24 cm. en duw het stevig aan, zet de bodem tot gebruik in de koelkast.

    2. Week de gelatine in koud water.

    3. Klop de slagroom met de suiker stijf.

    4. Verwarm 3 eetl. water en los daar de uitgeknepen gelatine in op, roer hier de lemon curd door en meng dit door de slagroom.

    5. Verdeel het mengsel over de koek bodem en zet het ruim 2 uur in de koelkast om op te stijven.

    7. Manchester Pudding

        
      

      A Victorian Treat !

      Ingrediënten:
      600m volle melk
      1 citroenschil
      50g boter
      50g suiker
      100g broodkruimels
      6 geklopte eierdooiers

      En voor de inhoud:
      4 geklopte eierwitten 
      225g suiker 
      frambozenjam


      Uitvoering: 

      Verwarm de oven voor tot 180 C of gasknop 4

      Breng de melk met citroenschillen tot een gemiddelde hitte aan de kook. Verwijder de pan en laat 10 minuten afkoelen.

      Voeg de boter en suiker toe en laat het nog 3-4 minuten zachtjes koken. 
      Voeg de broodkuimels toe en roer goed door, voeg daarna de eierdooiers toe. 

      Plaatse 6 kleine soufflé bakjes in een diepe baktray.
      Voeg de inhoud van de pan in elk bakje. Vervolgens vul je de baktray met water tot halverwege de bakjes. 

      Zet de bakjes voorzichtig in de oven en bak voor 30 minuten of tot de pudding stevig is. Laat het afkoelen alvorens alvorens de oven naar 240 C te zetten/gasknop 8 en  klop dan de geklopte eiwit en suiker tezamen tot het witte pieken vormt.

      Voeg bovenop de puddings de frambozenjam dan bedek deze met de witte pieken van de de eiwitten en de suiker. Zet het dan terug in de oven en bak het nog 8-10 minuten op hoge temperatuur.

      Laat het afkoelen alvorens te serveren en besprenkelen met poedersuiker. Smullen maar!


      8. Victorian sandwiches


      Benodigheden:  6 eieren, 335 gr suiker, 225 gram meel, 50 gram amandelmeel, 1 theelepel bakpoeder en 1-2 theelepels oranjebloesem water (smaak afhankelijk).

      Uitvoering:

      Klop de eieren 5 minuten in een koperen kom (koper reageert met de eieren en zorgt voor een natuurlijk rijsmiddel. Ik heb geen koperen kom dus dus heb de eieren 1 minuut in de standmixer geklopt en bakpoeder toegevoegd later in het recept). Mix de suiker er met je hand doorheen. Voeg dan ook de meel, amandel meel, oranjebloesem (en bakpoeder) toe en mix dit ook met je hand er doorheen. Beboter een vierkant bakvorm van ongeveer 25x25 en bestrooi de beboterde vorm met suiker. Bind een natte kaasdoek (natgemaakte bakstrip van Wilton) om de vorm om te zorgen dat de cake vlak blijft (bij mij niet helemaal gelukt, volgende keer) Schenk het beslag in de vorm en plaats hem in het midden van de oven en bak op 180 graden in 40 minuten gaar. Laat hem vervolgens afkoelen. Eenmaal afgekoeld snijd je de cake in twee lagen en besmeert de onderste laag met jam naar keuze. Leg de bovenste laag er weer op en snijd de cake in lange vingers.

      Dit recept komt van de Victorian Tea Parlour:  https://www.facebook.com/Victorianteaparlour/?fref=nf